Show Menu

Borough Penthouse

Living Area

Living Area

The view from the Borough Penthouse takes in some of the most scenic views in Europe, overlooking the London skyline. The Client asked us to look at design proposals to refurbish the existing penthouse apartment, embracing the views and connection to the surrounding roof terraces.

The new feature staircase and materials were selected to create a sculptural presence connecting the apartment’s two floors. The continuity of the colour and texture palette within the main spaces compliments the existing building without trying to detract from the panoramic view. The feature oak staircase is stained grey to match other items of bespoke joinery that sit nestled within the spaces. The stair appears to float and carves through the space highlighting this strong vertical connection as well as bringing light to the lower levels. The staircase bends and grows as it reaches the top floor level, creating a bench seat that defines the dining area within the open plan space.

The continuity of the colour palette spreads to the external decking which has been re-stained as part of the refurbishment.

Entrance level

Master dressing room – oak veneer with spray doors on the storage.

Utility – integrated washing machine and tumble drier and a small sink, additional storage for this compact room.

Under stair storage – integrated floating shelves and low level cabinets grey stained oak.

Child safe lift protected button – custom stair gates stained to match floor; Large shoe rack and dresser/console unit; large cloak cupboard.

First floor

Living area – custom bench seat wraps around new the staircase with an AV cabinet at one end , large tv unit to conceal services with dvd storage, this unit has been stained once again to match floor with natural oak recesses.

Kitchen – handle-less design, large  kitchen island  with recessed oak finger channels, quartz worktop with square edged shark nosed profile – minimizes visual impact of work top. Integrated storage with charging station for cordless Dyson.

The project was delivered to a tight deadline and in a complex building environment due to site access.

Fraher Architects provided a full RIBA Architectural Service.

Fraher and Co Ltd designed and fabricated the bespoke joinery.