Show Menu

Palm House – Under Construction

Rear Elevation

Rear Elevation

This unusual listed property is situated in South East London and benefits from being a detached building originally formed of a pair of semi detached dwellings. The lateral conversion of the building is unique with the original artist resident using the second floor plan as a working painting and sculpture studio.  The lower ground floor level of the building was suffering from damp, a cellular plan, low levels of day lighting and a restricted head height. The proposals look to create a series of comfortable bedroom and study spaces with a strong visual connection to the garden.

The minimal extension sits embracing the width of the rear elevation, strengthening the concept of the unique lateral conversion.  The roof appears as a floating concrete planter box, elevating the garden aspect to the windows looking out over the garden from the upper ground floor level. The pattern of the fenestration reinforces the horizontal aspect of the building whilst creating a regular rhythmic pattern to reflect the railway arches opposite.

Fraher Architects are providing the full scope of services for the project.